De cele mai multe ori, apariţia măselelor de minte cauzează adulţilor mari neplăceri. În cazul în care arcada nu este suficient de încăpătoare, molarii pot erupe în poziţii incorecte sau rămân impactaţi în maxilar, afectând astfel întreaga dantură.
Măselele de minte sau molarii 3, cum mai sunt numite, sunt ultimii dinţi permanenţi care apar pe arcadă. În general, acestea erup între 17 şi 25 de ani, însă pot apărea şi după 30 de ani sau la vârste mai înaintate. Rolul lor în masticaţie este destul de redus, dată fiind poziţia pe arcadă, dar şi gradul de rafinare din ce în ce mai mare al alimentelor consumate de omul modern.
„Molarii de minte erau folosiţi de strămoşii noştri pentru masticaţia alimentelor dure sau crude, însă odată cu adoptarea unei diete pe bază de alimente uşor digerabile, maxilarele au devenit mai mici, conducând astfel la dispariţia în timp a molarilor”, specialist în estetică dentară.
Maxilare prea mici
În prezent, maxilarele oamenilor sunt prea mici pentru a susţine 32 de dinţi, de aceea, în multe cazuri, măselele de minte ies în poziţii incorecte sau rămân impactate în maxilar, afectând astfel întreaga dantură. Gingia înroşită sau inflamată, durerile de maxilar sau de cap prelungite, respiraţia cu miros neplăcut, schimbarea poziţiei sau culorii dinţilor, sunt doar câteva dintre simptomele molarilor în poziţii vicioase sau impactaţi. Netratate, problemele măselelor de minte pot duce la complicaţii precum boli gingivale, infecţii severe, înghesuirea dinţilor, carii, chisturi.
Molarii 3 pot fi şi cauza inflamării ganglionilor submandibulari sau a trismusului, mai exact limitarea deschiderii gurii. Starea generală a pacientului începe să se altereze, apare febra, oboseala, insomnia şi hipersalivaţia. Pe lângă aceste simptome se mai pot întâlni şi complicaţii nervoase ale erupţiei molarilor de minte exprimate prin: spasme ale buzei, ticuri faciale, paralizii faciale tranzitorii, dureri dentare şi otice.
„În momentul în care are loc erupţia măselei de minte, este recomandată o vizită la cabinetul stomatologic. O radiografie dentară arată exact poziţia molarilor, dacă este necesară o extracţie, sau dacă măselele deja erupte ridică probleme”. Când se extrag măselele de minte Atunci când arcada nu este suficient de mare pentru a permite erupţia molarilor într-un aliniament util mestecării alimentelor, sau când măselele au ieşit parţial si afectează poziţia celorlalţi dinţi, atunci când există riscul de chisturi şi tumori, sau înainte de montarea unui aparat ortodontic pentru îndreptarea danturii, se recomandă extracţia măselei de minte.
„Decizia unei extracţii se ia în funcţie de gravitatea situaţiei, însă de preferat ar fi să se urmărească evoluţia în timp a unei măsele de minte şi să se remedieze eventualele probleme pe parcurs”, Extracţia se face cu anestezie locală fie înainte ca molarul să erupă, fie după erupţie. Este bine de ştiut că extracţia unui molar de minte poate fi mai uşoară decât a unui incisiv central şi poate dura doar 5 minute, însă cazurile în care dintele are o morfologie atipică şi un număr variabil de rădăcini pot complica foarte mult intervenţia.