parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie, parodontologie,
Parodontologie
Ce este boala parodontală?
Parodontita, cunoscută în trecut şi ca parodontoză, reprezintă o inflamaţie a ţesuturilor care fixează dintele în os, numite parodonţiu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această maladie afectează peste 70% din populaţia adultă din întreaga lume şi este una din cauzele principale ale pierderii dinţilor. Din ce cauză apare parodontita şi cine este expus la această afecţiune? La noi în cavitatea bucală se găsesc mii de specii de bacterii care formează bioflora noastră naturală.
Atunci când igiena dentară nu este respectată, anumite specii de bacterii se pot dezvolta mai intens şi declanşa boala parodontală. Există şi o serie de factori care ajută aceste bacterii să distrugă mai mult din ţesuturi şi să contribuie la avansarea parodontitei. Aceşti factori favorizanţi pot fi generali, precum fumatul, diabetul zaharat, predispoziţia genetică sau locali – reprezentaţi de înghesuiri dentare, obturaţii (plombe) şi coroane care nu respectă profilul natural al dinţilor ş.a..
Care sunt semnele de debut şi cum evoluează boala parodontală? Mulţi specialişti atribuie parodontitei titlul de „silent killer”, deoarece ea nu provoacă dureri, iar semnele bolii precum sângerările din timpul periajului, mirosul neplăcut din cavitatea bucală, mâncărimi ale gingiilor, mobilitatea dinţilor sunt de cele mai multe ori neglijate. Cât despre evoluţie, fie vorba de o parodontită agresivă sau acută, tabloul e următorul: atunci când nu respecți igiena, pe dinţi rămân depuneri moi, aşa-numita placă bacteriană, care inflamează gingia şi o face să sângereze. Cu timpul aceste depuneri moi, foarte bogate în bacterii, se întăresc şi se transformă în tartru sau „piatră dentară”, cum i se mai spune în popor. Această „piatră dentară” contribuie la avansarea bolii parodontale în profunzime. Dintele devine din ce în ce mai mobil pe măsură ce pierde tot mai mult din ţesuturile şi osul în care se fixează, iar în final cade sau este extras, deoarece nu mai are în ce se ţine. Cum se tratează boala parodontală? Schimbările produse de parodontită în ţesutul de susţinere şi osul din jurul dintelui sunt ireversibile. Pierderile care au loc nu mai pot fi recuperate uşor, aşa că tratamentul este orientat în mare parte spre eliminarea infecţiei şi stabilizarea parodonţiului. Din aceste considerente este mai uşor să previi apariţia bolii, decât să o tratezi. Profilaxia include vizite o dată la 6 luni la medicul stomatolog şi igienizări periodice.
În caz de forme mai avansate de boală parodontală, tratamentul este complex şi variază de la om la om, însă se pot evidenţia câteva etape principale: Motivație – este nevoie ca pacientul să realizeze că are nevoie de o schimbare de comportament şi să-şi dorească s-o realizeze. Această etapă este crucială în succesul tratamentului, deoarece lupta o duce în primul rând pacientul, medicul doar îl echipează şi-l pregăteşte pentru bătălie. Igienizare – se fac detartraje, chiuretaje şi se înlătură toate depunerile dure şi moi, inclusiv focarele existente de infecţie. După necesitate se indica un tratament sistemic cu antibiotice. Pacientului i se explica cum să perieze corect dinţii şi ce metode mai poate folosi pentru o igiena orală completă. Corecţie – aici se fac tratamente endodontice, se schimbă obturaţiile şi coroanele cu probleme, se fac tratamente protetice. Menţinere – se urmăreşte ca boala să nu recidiveze, iar rezultatul tratamentelor să se păstreze în timp. Sfatul medicului: Vizite periodice odata la 6 luni la medicul stomatolog, iar în caz de sângerări gingivale sau alte semne ale bolii parodontale – consultaţi un stomatolog competent în parodontologie.
Bolile parodontale reprezinta infecţiile bacteriale ale parodonţiului. Acesti agenţi microbieni proveniţi din placa dentară, tartru (peatră) atacă şi distrug gingia si osul, acţiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat din cauza că nu mai are suport. Cel mai des întîlnite maladii parodontale este gingivita şi parodontita. Obiectivele de bază sunt prevenirea sau depistarea cît mai precoce a patologiei şi aplicarea unui tratament conbinat, pentru oprirea procesului de distrucţie ulterior cu menţinerea rezultatelor pozetive obţinute. Tratamentul parodontopatielor deja menţionat este complex la nivel local şi combinat cu cure generale a organismului şi asta presupune etape bine chebzuite demult implicate în practică.
Clinica noastră specializată în parodontologie vă oferă dumneavoastră tratament odontal, chirurgical, protetic şi propriu zis parodontal pentru rezolvarea problemei de sănătate a parodontului:
- Diagnosticarea parodontopatiilor
- Examinarea şi inspecţia
- Examen complex cu întocmirea odontoparodontogramei
- Citirea, examinarea şi descrierea radiografielor
- Relivarea (colorarea) şi depestarea plăcii bacteriene
- Întocmirea planului de tratament individualizat
- Igiena orală profesională minuţioasă
- Chiuretajul pe cîmp închis
- Chiuretaj pe cîmp deschis
- Simplu
- Cu augmentare
- Cu augmentare şi membrană RTG (regenerare tisulară ghidată)
- Chiuretaj deschis cu plastie osoasă
- Chiuretaj deschis cu plastie gingivală
- Alungire de coroană clinică
- Gingivotomie şi gingivoplastie
- Operaţie cu grefe osaose sau gingivale
- Frenuloplastie sau frenulotomie
- Şinări provizorii sau defenitive
- Debridarea (curăţirea) pungilor parodontale cu aparat „Vector”
- Debridarea pungilor parodontale cu aparat cu laser
NB: toate operaţiele de ţesuturi moi pot fi asistate si/sau efectuate cu Laser.
implantologie, impant dentar, implante, implant chisinau, implante in moldova, implant moldova, implanturi, implantologie, impant dentar, implante, implant chisinau, implante in moldova, implant moldova, implanturi, implantologie, impant dentar, implante, implant chisinau, implante in moldova, implant moldova, implanturi